תרגיל כתיבה מס' 22: קונפליקט בנפשו של גיבור

צור קשר

טיפ מספר 22: קונפליקט בנפשו של גיבור


טיפ מספר 22: קונפליקט בנפשו של גיבור

לעיתים המאבק שכופה החברה על נפשו של הפרט, מבלבל אותו עד כדי סירוס פנימי ושנאה עצמית. כך קרה לחנה רחל, גיבורת  מחזה שכתבתי ב- 1997 . אסרו עליה ללמוד תורה והיא גזרה על עצמה פרישות ובקשה לעצמה נשמה של גבר.

"אסור לשיר"  אומרת חנה רחל  "קול  באישה ערווה"
והקבצנית עונה לה , "הערווה נותנת חיים, מן הערווה יוצא תינוק לעולם… והתינוק בוכה. ודמעותיו עולות לשמיים, והמלאכים טווים מהן נבל של דמעות ופורטים עליו, ומלך הכבוד שומע את ניגון הדמעות ומחייך, והד חיוכו מגיע לעולם הזה, וכל מי ששומע מוחא כף ומחיאת הכף עולה לשמיים והמלך עונה בהד של חיוך , והנשמה נפתחת וחוט דק של שמחה נשזר בתוכה, והאדם פותח את פיו וקול צעקה יוצא ממנו והצעקה עולה למעלה ופותחת שערי שמיים והנשמה זוכה לשעת חסד בבית דין של מעלה."
חנה רחל:         אני רוצה נשמה טהורה… נשמה מצד ימין.
קבצנית:           לא תיכנס נשמת זכר בגוף אישה.
חנה רחל:         הגוף הוא כלא לנשמה?
קבצנית:           הגוף הוא כלי קיבול לאור האלוהי.
חנה רחל:         איך יכנס האור האלוהי בגוף אישה?
קבצנית:           בעלך הוא יבעלך, הוא יבוא אצלך, יגהר עליך, יבקע שפתייך, יבתק בתולייך, יבחש בתוך דמך, יבער בליחתך, ויגיר אליך טיפה אלוהית של אור, זרע של חיים, אשר יתסוס בתוך רחמך האלוהי, ואת תזיני את הזרע ברחמך , תצרי חיים, והחיים יגיחו מסיבי הרחם, ואת תשקי אותם מתוך דדייך
חנה רחל:         לא. אין כאן מקום לבעל, אין מקום. בחיבור של גוף בגוף, בערבוב של דם ודם לא יכנס אור אלוהי. הגוף הוא חומר, חומר מתועב טמא מאוס, כולו נימים, שרירים, בשר רופס, זיבות ודם נידה. מאסתי בגופי ובייעודו, קחו ממני את הגוף המתועב, קחו… אני לא רוצה    להיות אישה, תנו לי נשמה של גבר … "
( מתוך , " הבתולה מלודמיר"  , תיאטרון החאן, 1997 )

 

 טיפ מספר 22 בכתיבה יוצרת: "אני ואתם"-קונפליקט בנפשו של גיבור

  1. משך התרגיל: כאוות נפשכם.
  2. בחירת הנושא:  עצמו עיניכם. חשבו מתי רציתם לעשות/ עשיתם משהו החורג מכללים שכפו עליכם הבית/ החברים/ החברה.  מתי נלחמתם באחרים או נכנעתם  לאחרים, כאשר רציתם להגשים חלום.  (אפשר גם לבחור במקרה של מישהו אחר שאינו אתם)

1.  כאשר המקרה עולה בראשם באופן בהיר. כתבו אותו באופן כללי- לא כסיפור , פשוט כתבו את קורותיו בכמה שיותר פרטים.  (זכרו שלא מדובר עדיין בסיפור אלא בחומר גלם לסיפור)

2.  עכשיו נפרק את המקרה לגיבור החולם, למתנגדים לחלום  ולמבנה הסיפור.

  • בחירה משך זמן מוגדר: ראשית עליכם לבחור פרק זמן ספציפי שבו התרחש המאבק משום שסיפור תחום בזמן.
  • התחלה- החלום: עצמו עיניים. ראו עצמכם ברגע בו נולד החלום, אותו רגע קסום שבו הכל נראה אפשרי ומלא פוטנציאל. כאשר אתם רואים את הרגע הזה בבהירות, מה הרגשתם מה החלטתם לעשות, פקחו עיניים וכתבו.
  • זרעי פורענות- התנגדות: עצמו עיניים. ראו את הצל , היחיד או הרבים, אשר ניסו למנוע מכם את הגשמת החלום, מסיבות טובות או רעות. חשבו על מקרה ספיצפי, בו ניסו למנוע את הגשמת החלום שלכם, וכאשר המקרה בהיר בדמיונכם, פקחו עיניים וכתבו אותו.
  • מאבק- שיא: עצמו עיניים. חשבו על שיאו של המאבק. הרגע בו נראה היה שכל העולם יוצא נגד החלום שלכם או של הגיבור. כאשר רגע זה בהיר להם פקחו עיניים וכתבו אותו.
  • הכרעה- ניצחון או כישלון: עצמו עיניים, חשבו על הרגע שבו הוכרע המאבק. האם הוגשם החלום או נגנז? מה המחיר שגבה מכם המאבק? האם היה שווה? האם ממשיכים לחלום?  כאשר רגע זה בהיר : כתבו אותו

3. בניית הסיפור: עכשיו קראו כל מה שכתבתם וכתבו סיפור בו נלחם גיבור ( אתם? ) באחרים ובעצמו כדי להגשים חלום.

 

   כתיבה נעימה.

(C ) כל הזכויות שמורות ליוספה אבן-שושן

יש לך רעיון שמתרוצץ בראש ורוצה להפוך אותו לסיפור?

סדנת כתיבה יוצרת

אחת לשבועיים בתל אביב, מגיעים לקבל השראה וכלים לכתיבה ומתחילים לכתוב

קורס כתיבה אונליין

*מחיר השקה לזמן מוגבל. חבל לפספס!